Copyright TedxMedia.
logo

Bo de Groot Europees kampioen Obstacle Run

[EDE] Van de 300 startende vrouwen kwamen er vier over de finish. Er zaten tussen de nummers een, twee en drie geen seconden, geen minuten maar uren verschil. Zo loodzwaar was het Europees Kampioenschap Obstacle Course Racing in Denemarken afgelopen weekend. Toch wist de bij Survival Team Ede (STE) trainende en uit Veenendaal afkomstige Bo de Groot (19) twee gouden plakken naar Nederland te halen.

De Groot won de gouden medailles op de short course op vrijdag en de standard course daags daarna. ,,Ik heb ervoor gekozen om in mijn leeftijdscategorie uit te komen op de short course. Achteraf blijkt dat ik eerste had kunnen zijn bij de elite. Dat is dan wel weer jammer’’, grapt De Groot. Ze doelt hierbij op de snelle tijd die zij neerzette. De Groot kwam in een tijd van 1:21:55 over de finish. Een tijd waaraan de kampioen bij de elite zelfs niet kon tippen. Uiteindelijk bleek het zelfs de snelste tijd van de dag te zijn.

Alle zeilen bij

Om dit resultaat te bereiken moest De Groot wel alle zeilen bijzetten, want het was zwaar in Denemarken. Niet een beetje zwaar maar loodzwaar. ,,De obstacles worden geleverd door veel verschillende bedrijven uit heel Europa. Deze bedrijven willen graag laten zien wat ze kunnen bouwen, dus plaatsen ze allemaal de grootse, mooiste en moeilijkste obstacle uit hun assortiment. Hierdoor ontstond een parcours dat eigenlijk veel te zwaar was. Daarbij stonden er teveel hindernissen op het parcours die veelal ook nog erg dicht op elkaar stonden. Moordend voor veel mensen. Maar mij ligt dat gelukkig wel. Bijten en tactisch blijven denken, daar hou ik wel van.’’

Parcours te zwaar

Ook de organisatie van de OCR zag dat het parcours te zwaar was en greep vrijdag al in. Normaal gesproken is er sprake van een maximale tijd waarin deelnemers moeten finishen, maar deze werd afgeschaft. Het polsbandje bleef wel onderdeel van de strijdt. Aan het begin van de course krijgt iedereen een bandje om de pols. Wanneer je een obstacle niet kunt bedwingen, wordt dit bandje van de pols geknipt en kun je niet meer winnen.

De aanpassing in het reglement was voor de Edese sportster niet nodig. Ook op zaterdag kwam zij als eerste, binnen de tijd en met bandje om haar pols, na 15 kilometer hardlopen met onderweg 50 hindernissen, over de streep. ,,Het was mij om deze course te doen. Aan de short course deed ik eerlijk gezegd mee om wat te verkennen en op te warmen. Maar mijn zinnen had ik gezet op de titel bij de standard course. En die mag ik nu bijschrijven. Wauw!’’

WK in Londen

Het volgende doel van De Groot is het WK in Londen in oktober van dit jaar. ,,Maar eerste even rust’’, reageert zij. ,,Deze week doe ik niks, dan ga ik wat aftrainen en daarna lekker even op vakantie. Maar ik heb er wel al zin in, het WK in Londen. Ik speel zelfs met de gedachte om me in te schrijven bij de elite. Alhoewel het deelnemersveld natuurlijk vele malen groter zal zijn dan nu in Denemarken,’’ besluit De Groot met een vraagteken.