Copyright TedxMedia.
logo

Brunette Zwang – Paardenverhalen

Veranderingen en emoties staan vast in ons leven, maar hoe ga je ermee om? De paardenverhalen in het boek ‘Wie ben jij? Wegwijs met paarden’ van Brunette Zwang belichten een scala aan thema’s die onderdeel zijn van het leven van ieder mens en ieder kind.

 

EDE –  Op 25 november 2016 presenteerde Brunette Zwang uit Bennekom, het door haar geschreven boek en spel ‘Wie ben jij? Wegwijs met paarden’. In dit boek staan 35 verhalen gebaseerd op ware gebeurtenissen, verteld door de eigenaren van de paarden. Deze verhalen belichten een scala aan thema’s die onderdeel zijn van het leven. Zoals omgaan met verlies, op eigen benen leren staan en hulp durven vragen. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel voor zowel kinderen als volwassenen om op een speelse manier inzicht te krijgen in hun eigen persoonlijkheid of in een groepsproces.

 

Bij coaching wordt altijd vanuit een vraag gewerkt. Foto’s kunnen helpen om die vraag helder te krijgen. Bij het boek zitten daarom ook 35 fotokaarten waarop de individuele paarden uit de verhalen staan afgebeeld, met voor het betreffende paard een kenmerkend thema. Brunette hoopt dat zij kinderen via de paardenverhalen kan inspireren zodat zij herkenning, troost en plezier aan de verhalen kunnen beleven en dat voor hen lastige thema’s bespreekbaar worden.  Kies een kaartje van een paard en zoek het verhaal dat daarbij hoort in het boek. Je kunt het verhaal bespreken of lezen wat het verhaal ‘met een boodschap’ je te bieden heeft.

 

Brunette Zwang is sinds 2001 werkzaam als zelfstandig coach. Zij vindt het belangrijk dat je jezelf leert kennen en niet het waardeoordeel van anderen laat bepalen wie je bent. Paarden hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in haar leven, en in haar werk als coach zijn deze dieren een waardevol hulpmiddel. Het zogeheten ‘spiegelen’ met paarden kan mensen inzicht geven in hun eigen functioneren, kwaliteiten en valkuilen. Paarden zijn prooidieren die sterk op hun instincten zijn aangewezen. Zij tasten met hun scherpe zintuigen af wat de intenties zijn van het ‘dier’ (in dit geval de mens) tegenover hen. Ben je betrouwbaar? Pas je in de groep? Doe je je anders voor dan je bent?

 

Brunette had niet kunnen verwachten dat het verzamelen en opstellen van dit soort verhalen haar zo ontzettend veel plezier zou geven. Het heeft haar laten (in)zien dat alle ‘levensvragen’ in ons leven ook terug te vinden zijn in relaties met paarden en de relaties tussen de beesten onderling. Paarden zijn sociale dieren die in de kudde ieder hun eigen rol hebben. Ze hebben net als mensen persoonlijkheden. De manier waarop zij met elkaar omgaan verschilt niet zoveel van de manier waarop wij mensen met elkaar omgaan.

 

‘Wie ben jij? Wegwijs met paarden’ is leuk leuk om thuis met ouders, familie, of in de klas met vrienden te ‘spelen’ en de thema’s c.q. verhalen te bespreken en te ervaren wat het verhaal te vertellen heeft. Het kan ook voor een professioneel coach een waardevol instrument zijn om een hulpvraag duidelijk te krijgen.