Copyright TedxMedia.
logo

De rechterhand…

Onder meerdere omstandigheden, eigenlijk bijna onder alle omstandigheden, ben je niet alleen fotograaf. Je bent ook coach, planner en soms zelfs ceremoniemeester. Een goede fotograaf kent zijn opdrachtgever en weet exact wat er tijdens de opdracht wordt verwacht. Zo is hij de rechterhand van de opdrachtgever en verloopt alles zoals die het wil.

Een bruiloft is bij uitstek zo’n gelegenheid. Jij weet als fotograaf als geen ander wat de belangrijke momenten zijn. Je weet hoeveel tijd er voor nodig is om deze zo vast te leggen dat het plaatje mooi wordt en deze momenten een mooie herinnering voor het bruidspaar worden.

Het is cruciaal om te weten hoe het bruidspaar wil dat de dag verloopt en hoe zij willen dat de foto’s er uit gaan zien. En wat is de rol van de ceremoniemeester, hoeveel tijd is er voor de fotoshoot?

Daarom doe ik geen enkele bruidsreportage zonder vooraf een aantal keer met het bruidspaar gesproken te hebben. Ik wil weten met wie ik te maken heb, wat voor hun belangrijk is, wat belangrijke momenten zijn. Zijn er familieleden die extra belangrijk zijn? Wat beweegt ze om te gaan trouwen, waarom juist op die locatie? Uiteraard spreek ik ook de ceremoniemeester van te voren. Wij vormen immers een team. Hij of zij weet wie ik ben, hoe ik ben en wij zullen veelvuldig contact hebben. Zowel voor de bruiloft als tijdens en zonodig daarna. Zodanig dat de dag voor het bruidspaar zonder zorgen verloopt. Zij hoeven op de trouwdag niet meer na te denken, dat doen wij voor ze.

Nu omschrijf ik de werkwijze rondom een bruidsreportage. Maar in wezen geldt dit voor alle werkzaamheden. Als fotograaf ben je steeds weer onderdeel van iets. Een bedrijf, gezin, bruiloft etc. En dat gezin of bedrijf is op dat moment even jouw gezin of bedrijf. Zo moet het voelen. Dan ben je de rechterhand …

652b86d214733c0da187f576d99cda1b_large