Copyright TedxMedia.
logo

Fotografie schrijven met licht?

Een gewone foto is een opname van een moment. Aan een goede foto kleeft gevoel. Fotografie is het vertalen van energie naar beeld. En dan hoeft je foto technisch echt niet perfect te zijn…

Fotografie is schrijven met licht. Dat hoor je regelmatig in de wereld van fotografen. Wat mij betreft een uitdagende zin omdat fotografie zoveel meer is. Fotografie is voelen, connecten, kwetsbaar zijn en vooral ook lezen. Het maken van een foto is een beleving.

Je kunt als fotograaf technisch nog zo goed zijn. Een complete opleiding hebben afgerond en fantastische apparatuur hebben. Maar als je niet in staat bent om energie aan te voelen. Om te connecten met je onderwerp. Een prettige sfeer te laten ontstaan door jezelf te laten zien. Als je niet in staat bent om een situatie te lezen. Dat zul je nooit volledig tot de kern doordingen.

Want fotografie creëert een herinnering. Een gewone foto is een opname van het moment. Aan een goede opname kleeft gevoel. Een gevoel dat jaren later bij het kijken naar de foto weer helemaal terug komt. Zoals je dat kunt  hebben met geuren, smaken en muziek. Zo, ja zo moet een goede foto zijn.

Dus is fotografie schrijven met licht? Ja. maar dat schrijven is dan wel de vertaling van energie naar een beeld.

En dan hoeft die foto technisch echt niet perfect te zijn…

Stel je open, voel en zie wat er gebeurt!

Ted Walker

669fd7fb738bc15cfd009abd600a7662_large