Copyright TedxMedia.
logo

Helikopteroefening Nederlandse en Duitse luchtmacht

Op de Edese Heide werd op woensdag 23 januari 2019 een oefening met helikopters gehouden. Even zag het er naar uit dat de oefening, die om 1400 uur zou beginnen, niet door ging. Een bevroren landingsbaan zou mogelijk roet in het eten gooien. ,,Maar dat bleek uiteindelijk niet de reden te zijn'', zegt woordvoerder Erik Morren daags na de oefening.

De Nederlandse krijgsmacht oefende met het Duitse leger het verplaatsen van mens en materieel. ,,En dat is prima verlopen'', vertelt de woordvoerder. Uiteindelijk verschenen de kisten rond 1500 uur toch nog boven Ede. ,,De reden die in eerste instantie werd gegeven voor de vertraging, een bevroren landingsbaan, bleek achteraf onjuist. Waar het om ging is dat de helikopters mogelijk in zwaar weer terecht zouden komen tijdens de terugreis naar Gilze Rijen. Veiligheidsprocedures schrijven normen voor als het gaat om oefenen en weersomstandigheden. Naast het weer speelde een defect bij de brandweer van Gilze Rijen ook parten. Er was iets stuk dat eerst moest worden gemaakt alvorens de helikopters konden vertrekken'', aldus de woordvoerder.

Het doel van de oefening was tweeledig. In eerste instantie ging het om het verplaatsen van elkaars materieel. Dit was een oefening voor zowel de luchtmacht als de landmacht. Daarnaast was ook het verplaatsen van manschappen onderdeel van de oefening. 'Kaasie' voor leerlingen van de Veva, de opleiding Veiligheid en Vakmanschap. ,,Het was de eerste keer dat we gebruik maakte van deze mannen en vrouwen. Het was dus zowel voor ons als voor hun een unieke oefening. Voordat de leerlingen mee konden met de helikopter deden zij een basistraining'', vertelt Morren

Op de vraag of de woordvoerder verder nog iets te vertellen had naar aanleiding van de oefening komt zijn enthousiasme en trots naar boven. ,,Wat ik gewoon prachtig vind is die jonge mannen die zo verantwoord hun vak uitoefenen. Op een gegeven moment stonden de Chinooks nog op de grond en de vier Cougars kwamen er al aan. Dan heb je het over zeven helikopters in een betrekkelijk klein gebied. Een van de rode baretten, een jongen van een jaar of 23 die Heli Handling Instructor is en die opgeleid is om de helikopters op de juiste plek te zetten, nam op dat moment zijn verantwoordelijkheid en 'speelde' luchtverkeersleider om 'zijn' heli's veilig te laten landen en opstijgen. Zoiets vind ik zo prachtig aan dit vak'', uit de woordvoerder tot besluit zijn trots.

Klik op de foto voor een vergroting 

,,Een unieke oefening''

Mag ik foto's van uw evenement verzorgen?

Neem gerust contact op.