Copyright TedxMedia.
logo

Lekker gek doen bij nieuwjaarsduik 2017 Veenendaal

Veenendaal –  ,,Je moet alles een keer gedaan hebben, ik hou gewoon van gek doen en tradities moet je in ere houden.” Een greep van de uitspraken die zondagochtend werden gedaan tijdens de achtste nieuwjaarsduik in Veenendaal.

Zo’n vijftig mensen betraden de ijskoude surfvijver. De één rennend en een duik nemend. De ander voorzichtig lopend en niet verder dan kniediep. Maar wel allen gadegeslagen door de Valleiduikers van de Veenendaalse Zwemclub (VZC) die een oogje in het zeil hielden. Om de kou wat beter te kunnen trotseren, was er zoals ieder jaar eerst de traditionele warming-up. Hierbij werd eervol mede-oprichter Jan van de Pol genoemd, die in december 2014 overleed. Zo was hij er toch even bij.

Er waren dit jaar aanzienlijk minder deelnemers: 50 tegen 110 in 2016. ,,Ik denk dat het door de dag van de week komt. Het is zondag en veel mensen willen dan graag naar de kerk”, zegt iemand in het publiek.

De oudste deelnemer, de 80-jarige heer van Amerongen, dook dit jaar voor het eerst mee. ,,En ook voor de laatste keer hoor. Je moet alles een keer gedaan hebben in je leven, Nou, dit heb ik dus nu gedaan, dat hoeft volgend jaar niet weer”, zegt een breed lachende van Amerongen, ondanks de kou. Betty den Braber (65) is het daar helemaal mee eens. ,,Ik ben 65 geworden en vond dit leuk om eens een keer te doen. Lekker gek, daar hou ik van.”

Een bekend gezicht tijdens de duik was Jaap van Leeuwen (70). Hij is er ieder jaar bij en moet nog best een stukje rijden om de duik in Veenendaal te maken. ,,Ik kom uit Zuid-Frankrijk. Uiteraard ben ik hier om familie te bezoeken. Maar de nieuwjaarsduik in de surfplas is voor mij wel traditie. Ik zwem het hele jaar door, dus hier ook.”

Rikie Dors uit Veenendaal deed de duik gekleed als kaasmeisje en ze dook samen met haar zusje Wilma. ,,We komen toch wel in de krant hè?”, riep ze. Tuurlijk Rikie, zo’n gezellige kaasgirl leggen we echt wel even vast. ,,Wat moet ze er nou voor doen om volgend jaar weer in de krant te komen?”, vraagt een man die kennelijk familie is van de zusjes. ,,Zeg maar niets, dan zien we het volgend jaar wel.” Nou Rikie, we laten ons graag verrassen tijdens de negende nieuwjaarsduik van Veenendaal volgend jaar.