Copyright TedxMedia.
logo

Op de man af: Joris van Voorthuizen

Op de man af

‘Anderen vrolijk en gelukkig maken’

Joris van Voorthuizen is bakker. Maar ook vader, ochtendmens en echtgenoot. Van Voorthuizen mag wakker gemaakt worden voor lekker en gezond eten, noemt zichzelf een slechte planner en zou wel eens een dagje willen ruilen met de schaapsherder. Vandaag het verhaal van een man die geld verruilde voor geluk en die minder toevoegt om iets meer te laten zijn.

Naam: Joris van Voorthuizen

Leeftijd: 46

Woonplaats:  Lunteren

Burgerlijke staat: Getrouwd

Beroep:  Natuurbakker bij Jorisbrood

Vrijwilligerswerk:  Niet echt, maar ben een van weinige bakkers waar iedereen een middag of nacht mee kan werken. Dan leer ik je hoe je van alleen meel, water en zeezout lekker en gezond brood kunt maken.

Hobby´s:  Wielrennen, lekker eten.

Dagblad: Trouw

Favoriet social medium: Instagram

Prettigste moment van de dag:  Zonsopgang. Als bakker ben ik vaak vroeg op en gun mezelf altijd een par minuten de tijd om mooie zonsopgangen mee te maken. Een van de mooiste dingen op onze planeet aarde en nog gratis ook! Ik deel ze vaak op social media voor degene die niet vroeg op zijn.

Wat heeft u te bieden aan de samenleving? Lekker en gezond brood voor echte broodliefhebbers. Om op te eten, maar ook om enthousiast te maken om zelf te gaan bakken.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan?  Daar ben ik niet zo van. Ben heel gelukkig met wat ik nu doe en meemaak. Ik heb in het verleden  goede banen gehad als lobbyist voor Telecombedrijven. Ik reed een grote leaseauto, had een prachtig appartement in een grote stad en meer dan genoeg geld. Maar dat boek is nu gesloten. Op een gegeven moment merkte ik dat ik klaar was met dat leven. Te veel focus op mezelf en op meer en nog meer. Ik heb het roer een aantal jaren geleden helemaal omgegooid. Terug gegaan naar mijn geboortedorp Lunteren, gestopt met kantoorbanen en ben ambachtelijk bakker geworden. Ik ben nu gelukkiger dan toen. Blij met het bakkersvak, met mijn kinderen, mijn vrouw en de mensen en natuur om mij heen. En ik wordt blij als ik anderen een geluksmomentje kan geven.

Wat boeit u in andere mensen? Wat iemands drijfveren zijn. Ik ben geinteresseerd in mensen. Waarom doen mensen wat ze doen? Waar zijn hun opvattingen op gebaseerd? Als je mensen goed begrijpt dan kun je veel beter snappen waarom ze doen wat ze doen. En dan kun je ook met elkaar in gesprek. Verder komen. Twijfel is goed, door twijfel ga je nadenken en sta je open voor andere argumenten en meningen. Als iedereen het bij haar of zijn eigen mening blijft staan we stil. Als je open staat voor andere meningen én je mening wilt aanpassen dan kom je vooruit.

Met wie zou u een keer uit eten willen gaan?  Mijn eigen vrouw. We hebben 3 kleine kinderen en het komt er minder van dan ik zou willen.

Uw levensmotto:  Less is more (and more is less). Zo maak ik mijn brood en zo probeer ik ook in het leven te staan. Ik bak brood met alleen meel, graan en zeezout. Met zuurdesem en zonder bakkersgist en andere broodmiddelverbeteraars. Puur natuur zoals brood vele duizenden jaren is gemaakt. Je zou denken dat dat normaal is, maar brood zonder broodmiddelverbeteraars is tegenwoordig helaas een uitzondering.

Wat is uw grootste talent: Inlevingsvermogen. Dat gecombineerd met goeie portie doorzettingsvermogen, moed en een beetje geluk en je kunt zo veel bereiken. Het grootste geluk is dat ik in Nederland ben geboren. En ik heb het geluk dat ik mij hier in de gemeente Ede kon vestigen. Maar geluk is ook het gevolg van hoe je in het leven staat. Bedoelt u dan dat  geluk een afgeleide is van een ander talent, zoals gunnen en open staan voor anderen? Precies. Als je interesse hebt en toont in andere mensen, kun je ook veel terug krijgen. Het leven dat ik nu leid is me van alle kanten gegund door mensen om mij heen. En dat maakt dat ik ook weer veel kan geven. Dat doe ik graag. Anderen vrolijk en gelukkig maken. Dat maakt mij ook blij.

Wat is uw definitie van geluk:  Vrijheid hebben en gebruiken om de dingen te doen die je wilt.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Eten.

Favoriete serie (tv, Netflix, HBO, etc.) en/of favoriet tv-programma? De grote wielerrondes zoals de Tour de France kijken met mijn zoon.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? De schaapsherder op de Ginkelse hei. Als bakker ben ik voor mijn werk te veel binnen. Ik zie hem wel eens lopen met zijn kudde als ik op de racefiets zit. Lekker buiten in de natuur op een van de mooiste plekjes van Nederland. Fantastisch!

Hoe zullen de meeste mensen u omschrijven? Heb ff gecheckt en ik hoor humoristisch, sympathiek, loyaal en eigenwijs.

Favoriete vakantie (land, plek, activiteit)?  Kamperen met gezin in de natuur. Racefiets mee.

Waar bent u slecht in? Plannen. Niet echt slecht in, maar vind het niet leuk en schat altijd te optimistisch in.

Wat wilt u bereiken in de toekomst? Nog meer mensen laten genieten van het maken en eten van zuurdesembrood. Nog meer vrijheid om te doen wat ik wil.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen worden?  Daar ben ik nog niet mee bezig.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Lekker en gezond eten.

Favoriet eten?  Alles wat mijn  vrouw maakt. En zuurdesem brood. De smaak en korst van zuurdesembrood is vele malen lekkerder dan gistbrood.

Als u het voor het zeggen had in (gemeente) Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Volgens mij is de gemeente goed bezig met haar focus op Food. Begrijp dat fietsen ook een speerpunt wordt en dat juich ik  alles racefietser natuurlijk toe.

Wat zou u doen met een miljoen? Investeren in de nieuwe bakkerij en de rest opmaken.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Het boek dat ik op dit moment aan het lezen ben (Catch-22). Een echte aanrader als je van absurdistische humor houd.

Wat houdt u op dit moment bezig (privé’ en/of werk? Mijn vrouw en ik zijn op het moment bezig de meest publiekstoegankelijke en transparante bakkerij van Nederland te realiseren. Brood eten en beleven. We zijn druk in overleg met de gemeente over de herbestemming van een van de oude stallen op de Mauritskazerne.

Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Carlijn Pluijmakers Emmen, directeur en eigenaar van REDRUM. Mooie vrouw in de brede zin van het woord. Ambitieus met een bijzonder bedrijf.