Copyright TedxMedia.
logo

Paul Blokhuis bezoekt project in Ede

Klik op de foto voor een vergroting 

EDE Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis bezocht maandag een project van YourCube in Ede. YourCube is een organisatie die ontwikkeld is door inspiratienetwerk TijdVoorActie, waar jongeren terecht kunnen voor een maatschappelijke diensttijd. Jongeren in acht steden kunnen zich bij lokale vrijwilligersnetwerken aanmelden om gematcht te worden met het juiste werk en goede begeleiding. Het vrijwilligersnetwerk in Ede heet Netwerk Dien Je Stad. Blokhuis bezocht een survivalterrein in Ede waar Arash van Scharrenburg een maatschappelijke diensttijd vervult.


NIET DURVEN DROMEN
 Als volleerd survival instructeur begeleidde Arash van Scharrenburg de twee recruten. Dat hij deze rol een aantal maanden geleden niet had durven dromen blijkt als hij zijn verhaal doet. ,,Ik woonde een jaar geleden nog bij mijn moeder. Op een gegeven moment was het tijd om het huis uit te gaan, maar het ontbrak mij aan zelfvertrouwen om op mezelf te gaan wonen. Daardoor ben ik terecht gekomen bij De Schakels, begeleid wonen. Via hen kwam ik in aanraking met YourCube die mij hebben gematcht met Hans Louwerse van STE. Ik zag het werken bij STE in eerste instantie als een verplichting; ik woon bij De Schakels en van hen moet ik dit doen, dat was mijn houding. In januari begon ik bij STE en ik merk nu al wat de structuur van een dagindeling met me doet. Voordat ik bij De Schakels terecht kwam heb ik een jaar lang op mijn stoel gezeten, denkend aan wat ik allemaal zou willen terwijl ik daar niet in geloofde. Inmiddels weet ik dat het me gaat lukken om een studie te gaan volgen en om betaald werk te gaan vinden. Ik ben er nog niet, maar het gaat me lukken, dat heeft mij dit traject mij nu al gebracht.''

ONTWIKKELEN
Ook de 17-jarige Anneriet Soons uit Bennekom vond haar weg via maatschappelijke diensttijd. ,,Na mijn mavo te hebben afgerond wilde ik ook havo doen omdat ik nog niet wist wat ik wilde worden. Eenmaal aan de opleiding begonnen kwam ik er al snel achter dat mijn keuze niet de juiste was. Dan kun je twee dingen doen. Of je blijft iedere dag naar school gaan, wordt daar doodongelukkig van en trekt daar wellicht nog medestudenten in mee, of je gaat je leven tijdelijk anders invullen. De school kwam met het idee om via YourCube vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik gebruik nu de rest van het schooljaar om mezelf te ontwikkelen en weet inmiddels dat ik daarna een kunstopleiding aan het Nimeto in Utrecht ga volgen. Het was in eerste instantie een grote teleurstelling dat ik de havo niet haalde, maar door mijn maatschappelijke stages ben ik niet in de put terecht gekomen, en ik weet ik nu wat ik wil.''

CEMENT VAN DE SAMENLEVING
Het mes snijdt volgens wethouder Meijer aan twee kanten. ,,Wat wij heel belangrijk vinden is dat jongeren hun plek in de maatschappij vinden. En dan niet zo van; ik doe een opleiding, ik zoek een baan en dat is het dan. maar vooral; hoe zet je jouw energie in voor de maatschappij en wat betekent het dat je onderdeel bent van die maatschappij. Tijd doorbrengen in maatschappelijke dienstverlening is een heel goede manier om erachter te komen waar je goed in bent en waar je een ander kunt helpen. Dat is wat YourCube doet. Jongeren hun talent laten ontdekken en tegelijkertijd de samenleving daarvan laten profiteren. In Ede zijn we gezegend met het aantal vrijwilligers. YourCube is dé plek voor de maatschappelijke diensttijd. Hier kan jij van betekenis zijn voor een ander, en tegelijk iets nieuws leren; win-win! Op basis van jouw kwaliteiten, interesses én beschikbare tijd maken we een match. Doe je mee? Er vanuit gaan dat vrijwilligerswerk het cement van de samenleving is, dan zijn we in Ede gezegend. Eén op de twee Edenaren doet vrijwillig iets voor een ander. Dat moet je doorgeven aan de volgende generatie en daarom is die maatschappelijke diensttijd zo belangrijk'', vindt de wethouder.

SURVIVAL
De staatssecretaris en wethouder liepen in vogelvlucht door een traject heen door middel van het trotseren van hindernissen. De klimwand stond voor; waar kom ik vandaan. Arash van Scharrenburg vertelde hoe hij in aanraking is gekomen met YourCube en over de stappen die hij samen met zijn begeleiders neemt om te komen waar hij wil en het verleden achter zich te laten. Bij het onderdeel; slingeren naar de overkant vertelde een leerling van het Dulon College hoe het traject haar heeft geholpen te ontdekken wat zij wil. Vuur maken stond voor; 'wie ben ik'. Identity Craft, partner van YourCube, helpt jongeren in te zien wie ze zijn door fysiek bezig te zijn en grenzen te verleggen. Bij het waterparcours vertelde een deelnemer wat de ontwikkelingen zijn die hij heeft doorgemaakt. Het laatste onderdeel was de hindernisbaan. Wat ga je doen na YourCube. Wat heb je geleerd en wat ga je meenemen naar de toekomst?

OLIEVLEK
,,Dit was weer eens echt werken na een hele lange tijd'', grapte Blokhuis na afloop. Wat ik het leukst vond? Nou, laat ik zeggen wat het minst moeilijk was. Dat vuur maken dat was natuurlijk het minst inspannend. Maar ik vond het allemaal erg leuk om te doen, vooral omdat er zulke mooie verhalen bij verteld werden. Ik ben er van overtuigd dat het enthousiasme voor dit project, voor maatschappelijke diensttijd, gaat groeien en als een olievlek over het land zal uitbreiden. Het mooie is dat veel mensen voordeel hebben bij de inzet. Ik denk dat als mensen zich hierin verdiepen en zien hoe enthousiast jongeren zijn, maar ook hoe fijn bijvoorbeeld ouderen het vinden dat er naar hun wordt omgekeken, als mensen dat zien, dan ben ik er van overtuigd dat het enthousiasme verder zal groeien. Of we hebben overwogen om dit verplicht te stellen? Ja die overwegingen zijn er geweest. Bij de onderhandelingen voor het huidige regeerakkoord wilden het CDA en de ChristenUnie een maatschappelijke dienstplicht instellen. Andere partijen zagen dit niet zitten en uiteindelijk is er dus de diensttijd gekomen. Er gaan nog steeds wel stemmen op die zeggen dat er een stukje verplicht zou moeten worden, tegelijkertijd zien we nu dat allerlei jongeren bereikt worden. Zowel gymnasiasten als schoolverlaters worden bereikt, dus volgens mij is het niet nodig om te verplichten. Overigens wordt de inzet die jongeren plegen gekoppeld aan een certificaat en een beloning zodat zij een prikkel hebben en hun inzet geldt als werkervaring zodat zij dit kunnen toevoegen aan hun cv en zo meer kans hebben op de arbeidsmarkt'', aldus Paul Blokhuis.

,,Niet durven dromen''

Mag ik foto's van uw evenement verzorgen?

Neem gerust contact op.