Cemal was zeker geen groentje toen hij in Ede startte. ,,Sinds 1991 werk ik bij de politie’’, vertelt hij. ,,De eerste 25 jaar in Nijmegen en daarna in Geldermalsen. Gewoon onderaan de ladder begonnen als agent. Dat vond ik al heel wat toen ik met mijn mavo-diploma van school kwam. Ik had niet durven dromen dat ik zo ver kon komen binnen de politie.’’

BIJZONDER WERKGEBIED ,,In 2019 ging ik op zoek naar een nieuw werkgebied. Mijn ervaring was inmiddels breed en in de functie van teamchef in Ede zag ik een mooie uitdaging. Ede is een bijzonder werkgebied; een combinatie van agrarisch en stedelijk. En in beide gebieden had ik ervaring opgedaan in Geldermalsen en Nijmegen. Die ervaringen komen hier in Ede heel mooi samen. Ook hoe de interne organisatie van het korps van Ede in elkaar steekt, sprak me erg aan.’’

NETWERK Cemal Al is een man die graag werkt vanuit een ambitie. Zijn eerste doel was duidelijk. ,,Als je in een nieuwe plaats en in een nieuw korps komt, moet je eerst je plek zien te vinden. Je moet je team leren kennen, de dynamiek, de burgers, de problematiek en uitdagingen van de stad. Ik heb me primair gericht op het opbouwen van een netwerk. Binnen het korps maar zeker ook daarbuiten. Nu we een jaar verder zijn, staat dat netwerk wel. Het gebied en de organisatie zijn me nu meer bekend dus nu komt er ruimte voor meer en nieuwe ambities.’’

,,Nu komt er ruimte voor meer en nieuwe ambities''

AGENTEN ONTZORGEN En die ambities van Cemal Al zijn niet gericht op zijn eigen loopbaan, maar op het korps en vooral ook: op de burgers van Ede. ,,Om te beginnen moet je team op orde zijn’’, vervolgt Cemal. ,,Agenten moeten goed in hun vel zitten. Als wij als leidinggevenden het team ontzorgen, kunnen zij al hun energie naar buiten richten. En met ontzorgen bedoel ik dan: hen begeleiden in persoonlijke ontwikkeling, coaching, opleidingen, hulp bij privé-omstandigheden enzovoorts. De burgers mogen agenten zien die mens zijn, die kijken naar de context van de hulpvraag die een burger stelt. Als onderdeel van een landelijke organisatie loop je snel het risico te verzanden in systemen en regels. Voor mij is het de kunst om binnen dat systeem toch aandacht te houden voor de burger en op maat antwoord te geven op zijn vraag.’’

BEWEGING Op de vraag waar het korps nog verder in gaat ontwikkelen, heeft Cemal Al zijn antwoord paraat. ,,De politie zal altijd de ambitie moeten hebben om mee te groeien met de ontwikkelingen in de maatschappij. Of het nu gaat over ontwikkelingen op ict-gebied of over nieuwe vormen van criminaliteit, het blijft voor ons een uitdaging om onze voelsprieten zo naar buiten te houden dat we kunnen anticiperen op deze veranderingen. Gelukkig hebben wij een sterk team hier in Ede en zorgen we voor een goede samenstelling binnen dat team. Dus wij blijven in beweging!’’