Copyright TedxMedia.
logo

Hooiopslag vat vlam in Bennekom

BENNEKOM Op de Slagsteeg in Bennekom vatte woensdagmiddag een hooiopslag vlam. Hoe dit kon gebeuren is nog niet bekend.

De brandweer is met veel materieel uitgerukt. De brand brak rond kwart voor vier uit waarna er direct 'middelbrand' werd gegeven. Ongeveer twintig minuten later werd er opgeschaald naar 'grote brand, waarna er uiteindelijk werd opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Deze opschaling was nodig in verband met de waterwinning. Er is sprake van een brand waarbij asbest gemoeid is. ,,We hebben op dit moment twee prioriteiten'', zegt Peter Schut van de brandweer. ,,De eerste is om uitbreiding te voorkomen. De tweede prioriteit is het feit dat er mensen benedenwinds staan te kijken. Die willen we daar zo snel mogelijk weg hebben'', aldus de woordvoerder.

Om het eerste doel te bereiken werd er hoog opgeschaald. De brandweer knoopte flink wat slangen aan elkaar om water uit een sloot te kunnen halen.

De politie heeft de Slagsteeg afgesloten voor kijkers. Vanwege de harde wind en de verdenking van asbest is de brand opgeschaald naar 'grip 1'.

RAMEN EN DEUREN SLUITEN Aangezien er sprake is van brand waarbij (mogelijk) asbest gemoeid is, adviseert de brandweer omwonenden ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te doen. De politie heeft een burgernet-actie gestart om mensen te attenderen om uit de rook te blijven.

Rond 17.30 uur kon het sein 'brand meester' worden gegeven. De schuur liet de brandweer gecontroleerd uitbranden. Door snel en hard werken konden een belendende schuur en een woonhuis met rieten kap behouden worden. Metingen hebben aangetoond dat er alleen op het terrein asbestdeeltjes zijn aangetroffen.