Copyright TedxMedia.
logo

Tweede leven voor computers bij PcfiX24

'Verloren data is in veel gevallen weer terug te halen'

Ede - Virussen verwijderen, laptops repareren, trage computers sneller maken, data recovery, pc’s repareren en dat veelal binnen 24 uur. Dat is in een notendop wat PcfiX24 uit Ede biedt.

Dennis Kuiters is de man achter PcfiX24. Het werken met computers werd hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader had voorheen een computerwinkel in Elburg en daar liep Dennis als kleine man al geïnteresseerd rond. ,,Er is niks mooiers dan iets wat stuk is en niet meer te maken lijkt toch weer herstellen’’, zegt Kuiters met glimmers in zijn ogen. ,,We hebben voor mijn gevoel lang in een ‘weggooi maatschappij' geleefd, maar daar is een ommekeer in gekomen. Gelukkig, want het is in veel gevallen helemaal niet nodig om iets nieuws te kopen’’, zo zegt Kuiters.

Data terghalen

Een gevoelig onderdeel van de computer is de harde schijf. Veel mensen wachten niet tot een laptop uit staat alvorens deze weg te zetten. De harde schijf is dan niet geparkeerd en kan schade oplopen. ,,Vaak wordt een laptop dan afgeschreven en zijn mensen hun data kwijt. Maar dat hoeft echt niet. Ik kan in 90 procent van de gevallen data terughalen en op een nieuwe harde schijf zetten. Zo kan de laptop gewoon weer een tijd mee. Misschien moet het geheugen een keer wat uitgebreid worden, of is de laptop soft- of hardwarematig toe aan een servicebeurt, maar ook dan kan de computer vaak weer jaren mee.’’
Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of Kuiters kan een computer herstellen of upgraden. ,,Wat er allemaal voorbij komt op de reparatietafel? Echt van alles. Een scherm dat op zwart is gegaan, een cooler die niet meer werkt, een toets die blijft hangen. Alles is te vervangen. Ik kan meer dan 100.000 onderdelen leveren en dus vervangen’’, vertelt Kuiters.

Upgraden en bouwen

Zoals gezegd kan Kuiters een oude pc of laptop ook upgraden en kan hij, in een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding, compleet nieuwe systemen op maat bouwen. ,,Wat ik momenteel veel voor mensen mag doen is harde schijven vervangen door zogenaamde Solid State Drive (SSD). Een SSD is sneller dan een harde schijf, verbruikt minder energie en is betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker doordat er geen draaiende delen in zitten.

Meer weten? Kijk op pcfix24.nl

Dennis Kuiters in zijn element aan de reparatietafel.