Copyright TedxMedia.
logo

Restobar Catcher in Ede kreeg hulp van Herman den Blijker

Ede - Zo’n vijf weken geleden sprong Herman den Blijker met zijn programma ‘Crisis in de tent’ op de bres voor het Edese restaurant Catcher. Door de crisis staat het water eigenaren Remco en Sabine Slijkhuis op dat moment aan de lippen. Beiden werken dan voor een werkgever in plaats van in hun restaurant. Sabine in de zorg, Remco in de schoonmaak. Om meer bekendheid te creëren en om weer wat te verdienen met koken, bedachten Herman en zijn team dat Remco en zijn brigade vanuit een foodtruck zouden moeten gaan werken op een locatie waar veel mensen komen. Zo gebeurde het dat Remco op 14 november het eerst zijn foodtruck zag. ‘Restobar krijgt Restocar’, kopte deze krant destijds. Dat moment. Wat ging er toen door hem heen, wat ging daar eigenlijk aan vooraf en hoe gaat het nu met het gezin Slijkhuis?

Het was Michel Slijkhuis die zijn broer en schoonzus opgaf voor het bekende tv programma. Remco zelf wist nergens van, tot op een zeker moment zijn telefoon ging. ,,En toen hing er een castingbureau aan de lijn’’, vertelt Remco. ,,Of ik mee wilde doen met het programma ‘Crisis in de tent’. Wat er door me heenging? Ik kreeg hartkloppingen. ik dacht echt; ‘wat is dit nu weer’. Dat eerste gesprek ging meteen de diepte in. Ik heb een half uur gesproken over hoe het met het bedrijf ging, hoe het met ons persoonlijk ervoor stond en dat soort zaken. Dit gesprek was al meteen onderdeel van een selectie. De bedrijven die daaruit in aanmerking kwamen werden voorgesteld aan John de Mol en Herman den Blijker en uiteindelijk zijn we dus door alle selecties heen gekomen.

Alles opsturen
De tijd die volgde was hectisch en intens. Er werd van Remco en Sabine verwacht dat ze inzage gaven in de complete bedrijfsvoering. ,,Onderdeel van de voorbereiding is inderdaad dat we alles moesten opsturen. Van de bedrijfsfilosofie tot het aantal personeelsleden en natuurlijk alle cijfers. Dit was nodig om de haalbaarheid van een oplossing in kaart te brengen. Want daar zijn ze wel heel eerlijk in; als ze het niet zien zitten, dan beginnen ze er ook niet aan. Het moment dat we te horen kregen dat we daadwerkelijk in de serie zouden zitten was dus het moment dat ze zeiden; we zien het zitten. Dat gaf een fijn gevoel zal ik je zeggen.’’

Ogen uitgekeken
Begin november was het zover. De eerste draaidag stond gepland in het restaurant van Remco en Sabine aan de Achterdoelen 11 in Ede. ,,We hebben onze ogen uitgekeken’’, zegt remco, terugkijkend naar die dag. ,,Elf man in één keer in m’n zaak. Wij verwachtten een filmploeg, Annemarie van Gaal en Herman. Maar dat was een verkeerde verwachting’’, zegt hij lachend. Vanaf dat moment ging het allemaal heel snel. Er werden meteen opnames gemaakt. Bij Sabine op haar werk, en bij Catcher in de keuken. Twee uurtjes later kwam ineens Herman den Blijker binnenlopen. ,,Wij wisten niet dat hij die dag ook zou komen. Dat was wel even een bijzonder cool en gaaf moment. Er komt dan echt wel even iemand binnen, je merkt duidelijk dat hij er is. En dat was goed. het voelde voor mij als; ok, we gaan echt iets doen, iets beginnen. Dat moment was echt wel even slikken. De grote reddingsboei kwam binnen lopen. Toen Annemarie van Gaal er nog achteraan kwam was het gevoel van; ‘er gaat echt iets gebeuren’, compleet.’’

'' Bijzonder cool en gaaf moment

Met de neus op de feiten
Hoe gaat het nu met Remco en Sabine. Wat hebben zij geleerd, hoe loopt het met de verkoop en hoe kijken zij naar de toekomst? ,,Van Annemarie heb ik in ieder geval anders naar cijfers leren kijken’’, antwoordt Remco. ,,We hebben gekeken naar omzet nu, hoe die ontstaat, wat er anders kan en wat we minimaal nodig hebben om levensvatbaar te blijven. Annemarie heeft ons echt met de neus op de feiten gedrukt. Dat waren harde feiten, maar dat is goed. We wisten best dat het financieel slecht ging. Om het daar dan over te moeten hebben is niet fijn, maar wel nodig. Er staat natuurlijk wel heel veel op het spel. We hebben een gezin, een koopwoning, de zaak en de verantwoording voor personeel’’, zegt Remco

Foodtruck
De rollen van Annemarie en Herman voelden enigszins als ‘good cop, bad cop’. Waar Annemarie er niet onderuit kwam om Remco en Sabine op de feiten te wijzen, stond die grote reddingsboei klaar om het echtpaar niet zonder slag of stoot te laten verdrinken. Herman kwam diezelfde dag nog met het idee om kippetjes te gaan verkopen vanuit een foodtruck. ,,Dit gaan we gewoon doen en we gaan het voor elkaar krijgen’’, zegt Herman in het programma. Toen ik de foodtruck tijdens de opnames zag was ik blij verrast. Ik zag mn stekkie waar vanuit we het zouden gaan doen en het voelde goed. Toen ik hoorde dat we ook nog eens bij Zoo&Zo mochten staan maakte mijn hart wel even een sprongetje. Daar ben ik Arnold Vlastuin dankbaar voor. Alle ondernemers op de Lorentzstraat zijn benaderd en Arnold reageerde als eerste. Helaas is het weer wat rustiger dan de eerste weken, nu er sprake is van een lockdown, maar gelukkig is Zoo&Zo wel gewoon open.’’

'' Dit gaan we gewoon doen

Bekendheid
,,Hoe het nu loopt? Die harde lockdown hakt er wel weer in. Op zich liep het prima. Naast de kippetjes verkopen we veel lekkere broodjes, soepen, complete maaltijden en vooral heel veel stoofvlees met groenten of met friet. Maar nu de grote bouwmarkten weer dicht zijn kost het ons ook weer veel klanten. Tja, ‘klanten’’, mompelt Remco na de laatste zin. ,,Voorheen waren het gasten en nu zijn het klanten.’’ Het verschil in nuance doet zichtbaar iets met hem maar hij praat door. ,,Of we het gaan overleven? Daar is nu echt niks meer over te zeggen. We hopen natuurlijk van wel. Dat we bekendheid creëren.  Want dat is uiteindelijk het grote doel. Dat mensen ons kennen en, als het weer kan, lekker bij ons komen eten op de Achterdoelen’’, zo spreekt Remco Slijkhuis tot besluit zijn hoop uit.