Copyright TedxMedia.
logo

Schaatsen op de Nevengeul in Wageningen

WAGENINGEN Er werd woensdag volop geschaatst op de nevengeul in Wageningen. En niet geheel zonder risico. ,,Er is vanmorgen al iemand doorheen gezakt, gelukkig liep dat goed af”, zegt Jan van Schaik, voorzitter van de natuurijscomissie in Wageningen.

Het is met name de wind die de laatste dagen het ijs onveilig heeft gemaakt. ,,Doordat de wind stevig was, zijn er nogal wat zogenoemde windwakken geweest”, legt Van Schaik uit.  ,,Dat zijn plekken in het ijs die later dichtgevroren zijn dan de rest van het ijs. En daar zak je dus met gemak doorheen. Als iemand die plekken niet kent of herkent, dan kunnen er zich vervelende tot ernstige ongelukken voor doen. Iemand zou lelijk ten val kunnen komen als hij of zij met een vaart over een wak schaatst en ineens blijft hangen. En ik moet er ook niet aan denken dat een kind door een dergelijke plek zakt. In de diepere gedeelten van de geul staat toch zeker anderhalve meter water.”

Leden van de commissie markeerden woensdagmorgen plaatsen waar zich deze dunne plekken in het ijs bevinden door middel van takken. ,,Mensen gaan toch schaatsen. Het enige wat wij hen mee kunnen geven is dat zij in sporen van andere schaatsers moeten blijven en niet op avontuur moeten gaan. Blijf alert, want het ijs is nog onberekenbaar,” uit Van Schaik zijn zorgen.

Over de nabije toekomst is de ijsmeester rooskleurig. ,,Het gaat nog flink vriezen de komende dagen, dus er komen echt nog wel een paar centimeters ijs bij. Ik verwacht vrijdag en zaterdagochtend heel veel ijspret. En als die verwachting uitkomt, dan gaat de vlag met net zoveel plezier in de top”, spreekt Jan van Schaik hoopvol uit.