Copyright TedxMedia.
logo

Steenmeel verbetert de bodem op de Hoge Veluwe

Otterlo - in de afgelopen weken werden er duizenden kilo's steenmeel uitgestrooid over de Hoge Veluwe om de bodem te verrijken. Dat steenmeel een positief effect heeft op de verzuurde bodem was een toevallige ontdekking. De heide waar in de Tweede Wereldoorlog een vliegveld was is van betere kwaliteit dan heide op andere plekken. Bovendien groeien er op de plek van het voormalige vliegveld meer zeldzame planten. Gebleken is dat steen- en betonresten een positieve bijdrage leveren aan de bodem.

Door het uitstrooien van steenmeel komen de mineralen die dit meel bevat langzaam in de bodem terecht. Hiermee gaat de Hoge Veluwe de verzuring van de bodem te lijf. Met de kilo's die nu uitgestrooid zijn over de Hoge Veluwe denkt men zo'n 20 jaar vooruit te kunnen. Hierbij wordt overigens wel opgemerkt dat het steenmeel een aanvulling is, en geen oplossing voor het (stikstof)probleem.

Het steenmeel werd met een helikopter verspreid door HeliAir uit Harskamp. Piloten Bjorn en Matti wisselden elkaar af en hingen urenlang met een strooibak boven het natuurgebied. Arno van de Craats leidde het project namens HeliAir dat door jarenlange ervaring de expertise in huis heeft om een dergelijke klus te klaren. ,,Dit was een enorme klus'', zegt Van de Craats achteraf. ,,Een gigantische klus en daarom een fantastische uitdaging. We zijn er trots op dat we dit als Nederlands bedrijf kunnen en dat we zo met HeliAir efficiƫnt een constructieve bijdrage aan de Hoge Veluwe hebben kunnen leveren'', aldus Arno van de Kraats.