Net als het eerste deel staat ook dit boek vol met waargebeurde verhalen. Het zijn stuk voor stuk meldingen waar de Jong in zijn 38-jarige carrière voor heeft gestaan. Inmiddels is hij een jaar met pensioen, maar vergeten is hij niets. ,,Dat verbaast me toch elke keer weer”, zegt hij. ,,Na vier verhalen zat ik even stuk. Het lukte niet. Ik liet het schrijven even los. Toen ik daarna de draad weer oppakte, kwam het ene na het andere verhaal weer naar boven. Ik kon iedere melding als een filmpje afspelen in mijn hoofd. Bizar hoe gedetailleerd alles dan toch weer terug komt. Of ik er last van heb? Nee dat niet. Maar ik sluit niet uit dat dit ooit nog gebeurt.”

DIE ENE ZIN De titel van het boek verwijst naar een melding van een frontale aanrijding. Een gezin met twee kinderen, een jongen en een meisje, is betrokken bij het ongeval. Alleen het jongetje overleeft de aanrijding. Als De Jong hem vertelt dat zijn vader, moeder en zusje niet meer leven, komt die verschrikkelijke zin die op de verpleegkundige ingehakt heeft. ,,Die zin spookte al jaren door mijn hoofd. Uitgesproken door een radeloos en onwetend kind. Hij, Bart, zijn verhaal, het laat me niet los.”

Ook in het tweede boek is een melding beschreven die meer dan gemiddelde impact had op de Jong. ,,Het laatste verhaal in het boek. Een melding van een jongetje die in huis gegrepen was door de eigen hond. We moesten ons melden bij de buren. De vader van het kind had zijn zoon bij de buren neergezet na het incident omdat hij niet kon aanzien wat er met zijn kind gebeurd was. Het jongetje lag daar op de keukentafel. Ik ben dus vanaf de melding tot in het ziekenhuis ‘alleen’ geweest met dat knulletje. Dat vergeet ik nooit meer.”

DERDE BOEK Terwijl deel 2 uit de serie nog maar net is verschenen, meldt Ronald de Jong dat hij ook nog bezig is met een derde boek. ,,Er zit nog een boek in de pen, maar dat gaat over iets heel anders”, antwoordt hij desgevraagd. ,,Dat boek gaat over het misbruiken van een klein kind door haar vader. Ook weer een waargebeurd verhaal. Ik heb lange tijd intensieve gesprekken gehad met deze misbruikte persoon. Op enig moment gaf zij mij aan dat ze wilde dat haar verhaal in boekvorm zou verschijnen. Ik kende haar verhaal en mijn schrijfstijl spreekt haar aan. Dus zodoende ben ik haar verhaal aan het schrijven. En ik hoop dat het boek voor de zomer klaar is.”

‘Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis, Deel 2’ is hier te bestellen