Copyright TedxMedia.
logo

‘Vandaag is de dag, het gaat gebeuren!’

Ede -Toen Nico de Bruin uit Ede woensdagmorgen wakker werd wist hij het al. Vandaag zou het gaan gebeuren. ,,Schaatsen op natuurijs, dat is gewoon prachtig”, vindt De Bruin.

Samen met zijn zoon Anton (14) en dochter Inge (10) zette De Bruin koers naar de Proosdij-vijver. En daar kon de ‘oerhollander’ zijn hart ophalen. ,,Het liefst schaats ik tochten. Blik op oneindig en helemaal stuk gaan. De uitdaging om zoveel mogelijk kilometers te schaatsen vind ik mooi. Maar tochten worden nog niet uitgeschreven. Dan is dit nu een mooi alternatief.”

Zoon Anton vindt het vooral prettig dat het niet druk is. ,,Er is hier nu verder niemand, dus je kunt je uitleven zonder dat je een ander in de weg schaatst. Je voelt je hier vrij. En het is gratis, dat is natuurlijk ook fijn.”

Of het ijs op de Proosdijvijver het al fijn vond om Bruin en zijn kinderen te dragen is de vraag. Het kraakte flink onder het gewicht van de drie. ,,Och ja”, reageert Nico de Bruin. ,,Krakend ijs breekt niet. Dat hoort er allemaal bij.”

Terwijl hij nog een rondje gaat vallen ineens zijn ijzers op. ,,Dat zijn Zweedse kluunschaatsen”, vertelt hij even later. ,,Die heb ik zeker 25 jaar geleden gekocht. Het Zweedse leger maakte er toen ook gebruik van. Voor mij zijn deze ijzers ideaal. Als ik op Noren of zoiets schaats, knikken mijn enkels door. En deze schaatsen bind ik gewoon onder mijn legerkisten. Zo, het is mooi geweest. We gaan een hapje eten”, besluit Nico de Bruin met het ijs in zijn snor en baard.